Chok- og traumeforløsning

Chokforløsning og traumebehandling – hvorfor det og hvad er det?

 

I vores dagligdag oplever vi ind i mellem ubehagelige episoder eller ting, der får os ud af fatning, og heldigvis kan vi ofte hurtigt ryste det af os, men andre gange sidder episoderne fast i vores hukommelse og i vores krop. Når det sker, kan vi ikke slippe det skete, og vi bliver ved med at vende tilbage til episoden i vores tanker og kan have tanker som: “hvorfor sagde jeg ikke noget?, hvorfor gjorde jeg ikke noget?” Det er der, en naturlig årsag til, og det er den årsag, som vi i chok release metoden kalder for ”et chok”, – Du har fået et chok, og du er derfor handlingslammet. Den hurtige forklaring er, at din krop stivner, og du er fastlåst samt uden mulighed for at handle i øjeblikket. Hvorfor sker det? Fordi din krop fornemmer, at der er fare på færde, og når det sker, så har vi tre muligheder: kæmp, flygt eller frys. Det er nervesystemet, der er på spil, og ikke vores bevidste jeg, der styrer slagets gang. Ubevidst vurderer du, om det er mest hensigtsmæssigt at stivne/fryse, kæmpe eller flygte. Du kender sikker nogle af disse udtryk: ”jeg frøs til is”, ”jeg sad fast”, ”jeg var handlingslammet” eller ”jeg var slet ikke mig selv”. Det er helt naturligt at føle sådan, når kroppen er i et chok og nervesystemet ”råber” der er fare på færde (på et ubevidst plan). Dit nervesystem reagerer simpelthen, som om der er fare på færde, og det gør det naturligvis for at passe på dig.

Et chok udløses, fordi du føler dig truet, og det foregår helt ubevidst. Et chok betyder derfor ikke nødvendigvis, at du har følt dig forskrækket, men du har haft en eller anden reaktion i situationen, hvor du følte dig fastlåst. Denne følelse af at være fastlåst er ikke behagelig, og det er vigtigt at få forløst chokket, da det ellers kan udvikle sig til et traume.

De chok, vi får og bærer med os, forhindrer os ind i mellem i at være os selv og udfolde os til fulde, og derfor kan følelsen af ikke helt at turde være sig selv behandles med traumeforløsning, fordi du giver slip på de ting, der holder dig tilbage (og det er ofte relateret til tidligere ubevidste chok).

Chok- og traumeforløsning er en ret simpel og effektiv teknik, hvor der dels arbejdes med dialog, EMDR og healing. Der er ikke fokus på at tale langt og længe om barndomstraumer eller episoder, men metoden går ud på, at finde de udløsere, der holder dig fast og forløse disse. Terapiformen er derfor ret effektiv, fordi den springer ”snakken” over og i stedet arbejder konkret med problematikken og bearbejder eller forløser den. Arbejdet går konkret ud på at få nervesystemet til at forstå, at der ikke er fare på færde, så der er tale om en ‘omkodning’, hvor vi hjælper nervesystemet i ro.

Hvad kan metoden bruges til? Til alle former for ubehag, alle oplevelser af at du ikke kan være dig selv eller at du begrænser dig selv eller ”noget” begrænser dig. Oplevelser af at du ikke helt er dig selv eller føler, at du lever i en osteklokke. Metoden er også yderst velegnet til elementer eller ting, du er bange for, fordi der ofte ligger et chok bag, de ting vi er bange for, og den tager udgangspunkt i, at det derfor er naturligt, at du reagerer, som du gør.

Har du lyst til at prøve? Så tøv ikke.. du kan kontakte mig her på min hjemmeside. Kærligst Pernille

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *