Selvsabotage:
Selvsabotage er, når folk gør (eller ikke gør) noget, der blokerer for deres egen succes eller forhindrer dem i at nå deres mål. Det kan ske bevidst eller ubevidst. Selvsaboterende adfærd kan påvirke vores personlige og professionelle succes såvel som vores mentale sundhed.
Selvom det virker overraskende, undergraver nogle mennesker deres egne gode hensigter og langsigtede mål. Denne skadelige adfærd kan påvirke næsten alle dele af et menneskes liv negativt, inklusiv forhold/relationer og karriere. Den mest almindelige selvsaboterende adfærd omfatter udsættelse, overspringshandlinger, ekstrem stædighed, perfektionisme, selvkritik, manglende kommunikation, people-pleasing, selvmedicinering med stoffer eller alkohol, trøstespisning og selvskade såsom cutting.
Tegnene på selvsabotage kan være meget subtile. Her er nogle almindelige måder, folk selvsaboterer på – både på arbejdet og andre steder:
- Nægter at bede om hjælp
- Styring eller mikrostyring af adfærd
- At vælge slagsmål eller starte konflikter med kolleger og pårørende
- At sætte mål, der er for lave eller for høje
- At undgå eller trække sig fra andre mennesker/relationer
- Negativ selvsnak og ekstrem selvkritik
- At komme med undskyldninger eller ”give skyld” (Det er din skyld!)
- Undergraver mål og værdier
- Stofmisbrug, overforbrug eller “overdrive” på andre måder
- Søger konstant godkendelse
- Modvilje mod at tale for sig selv
- Holder sig selv tilbage
- Giver op, når det bliver svært
- Undgår ansvar/ansvarsfraskrivelse
- Manglende sammenhæng mellem ønsker og handlinger
I virkeligheden er selvsabotage en mekanisme, der beskytter os mod skuffelser, ubehag og nederlag, og nogle af grundene, til at man har brug for selvsabotage, er:
- Imposter syndrome (Følelse af ikke at være god nok, og at andre snart vil opdage det)
- Frygt for succes
- Frygt for hvad andre tænker
- Ambivalens – du er splittet mellem muligheder
- Undgå følelsesmæssig smerte
Derfor er selvsabotage også knyttet til et menneskes selvværd.
Eksempler:
Følelse | Selvopretholdelseshandling | Alternative muligheder |
Frygt for forfremmelse | Du siger ikke noget til møder, selvom du har noget på hjertet. | tal med din leder om din frygt Brug en mentor Øv dig i at sige noget i andre sammenhænge Find ud af, hvad frygten kommer af sammen med en terapeut |
Frygt for at blive forladt | Du er din partner utro, så du har en grund til at forlade forholdet først. | Tal med din partner om dine følelser Foreslå parterapi Læs bøger om tilknytningsmønstre/emnet |
Frygt for at forpligte sig | Venter til sidste øjeblik med at sende din universitetsansøgning. | Planlæg et overskueligt tempo af kurser med en vejleder Udtryk din frygt overfor dine forældre og bed om hjælp Ansøg flere skoler og muligheder |
Selvsabotage er hjernes måde at forsøge at beskytte mod følelsesmæssig smerte.
Hvis det ikke længere tjener dig at handle, som du gør, så er der muligheder, så du kan begynde at ændre tingene. Du kan identificere dine mønstre, bruge alternative handlingstrin og/eller arbejde med en terapeut, så du kan forstå dine mønstre og begynde at ændre dem.
Det er altid svært, og det kan være smertefuldt at ændre på sig selv – så husk at være selvkærlig, når du møder dig selv. Ind i mellem har vi nogle metoder til at bekræfte vores historier om os selv, og hvis disse historier er negative, så er det smertefuldt. Det er naturligt at prøve at minimere smerten, som vi gør, når vi selvsaboterer, men når du først ved hvad der sker, så kan du gøre anderledes.
WOW just what I was looking for. Came here by searching for odessaa
forum https://zeleniymis.com.ua/