Parforholdet og problemer
I begyndelsen af et forhold er alt som regel fryd og gammen, men efter forelskelsens rus, så begynder problemerne at dukke op, og her skal vi være vågne og åbne i forhold til os selv og den anden – vi skal prøve at være rummelige og kærlige overfor os selv og den anden. Det er i vore relationer, at vi udvikler os, men det er også her vi såres, og et pars evne til at lykkes handler i bund og grund om evnen til at ”reparere og forsone”, fordi vi kan ikke undgå at komme op at skændes, blive uenige, have problemer osv. Det centrale er, hvordan kommer vi videre og reparerer ”den skade” der er sket? I første omgang så er det interessant at kigge på, – hvad sket der, – altså hvorfor kom vi op at toppes/skændes/blev uenige og hvad handler det i bund og grund om?
De fleste problemer i et forhold kan faktisk koges ned til: Magt & kontrol, omsorg & nærhed/intimitet og respekt & anerkendelse.
Så tænk over det, næste gang, du ryger ind i et skænderi med kæresten/din mand/kvinde eller en god ven eller kollega. Vores skænderier eller problemer handler nemlig ikke om oprydning, børneopdragelse, sure sokker etc. På overfladen er det omdrejningspunktet, men i virkeligheden så handler det næppe om det konkret indhold, men om noget mere centralt eller værdifuldt og derfor bliver det hele en anelse mudret, og det er nemt at tale forbi hinanden.
Magt og kontrol: omhandler penge, status og hvem har det sidste ord i forholdet. Hvem har magten i forholdet? Hvis prioriteter betyder mest og hvem tager beslutningerne? Eller bliver der taget beslutninger hen over hovedet på dig?
Omsorg og nærhed/intimitet: omhandler altid tillidsbrud. Er vi sammen om det her? Elsker du mig? Har du min ryg? Tillid generelt. Tillid er ikke det samme som tryghed – tillid er ikke en følelse, men opstår, når der er problemer i forholdet – i alle forhold er der harmoni – disharmoni og behov for forsoning eller en følelse af at være forbundet – modsat at føle sig uforbundet og behov for genforbindelse, – det er ved forsoning eller genforbindelse, at tillid opbygges mellem to partnere.
Respekt og anerkendelse: omhandler integritet og selvværd. Er jeg betydningsfuld for dig, – har jeg værdi? Kan jeg stole på dig? Husk, at når vi kritiserer hinanden (hvilket som udgangspunkt ikke er særligt anerkendende), så skyldes det ofte et ønske, – bag kritik ligger et ønske om ’noget’.
Ofte kan flere af de tre ovenstående være i spil samtidig, – så tænk på dit sidste skænderi med en af dine nærmeste og overvej, – hvad var det i bund og grund det omhandlede? Hvilken følelse ligger bag – hvad blev aktiveret i dig?
Hvis vi i virkeligheden taler om respekt, men udgangspunktet for diskussionen er opvask, så bliver det meget svært at blive enige, forstå eller møde hinanden. Når noget rører os dybt, så er det fordi det resonerer med noget andet, som vi tidligere har oplevet, og ind i mellem kan det relatere til vores traumer eller grundfølelser som at føle sig forkert, at føle sig overset, at føle sig alene osv. Det, vi egentlig diskuterer, handler om vores behov, vores sårbarhed og vores forudindtagethed, der bliver trigget igen og igen.
Når vi arbejder sammen på en sund måde for at forstå, hvordan disse mønstre er blevet til, flytter vi vores relationelle fokus, mod det der skal til, for at vi kan hjælpe hinanden til en forståelse af sagen kerne, og lige der er der et stort potentiale for et godt, sundt og langvarigt forhold.